Krizsány LászlóKrizsán László képe


Többszörös magyar bajnok sakk nemzetközi mester (1991 óta, értékszáma jelenleg: 2440), szakíró, szakedző, versenyszervező, nemzetközi versenybíró (2009-óta).

Szakvezetőként hat éven keresztül irányította az ifjúsági magyar válogatottat. Vezetése alatt junior válogatottunk (16 év alatti) a csapat világbajnokságon három alkalommal szerepelt. Egy arany (Törökország 2003), egy ezüst (Szingapur 2007), és egy bronzérem (India 2004) a mérleg. A törökországi győztes csapat tagjai ma mind Nagymesterek! (Balogh Csaba, Erdős Viktor, Papp Gábor, Boros Dénes és Bánusz Tamás) Ezt a versenyt sem előtte, sem azóta nem tudtuk megnyerni. A fiú és leány válogatott vezetőjeként további három Európa bajnoki címet (Balatonlelle 2003 és Szabadka 2007) szerzett. Hat éven keresztül elnöke volt a MSSZ ifjúsági bizottságnak. Elnöksége alatt indult útjára a Központi sakkiskola, a Regionális sakkiskola, bekerült a sakk a NUPI által támogatott szakágak közé, azóta kapnak az egyesületek műhelytámogatást, stb. Jelenleg a budapesti sakkszövetség elnökségének tagja.Megjelent szakkönyvek, irodalom:
  • Krizsány László: Chess world champions' wonderful ways to win (angol és spanyol nyelven)
  • Krizsány László: A világbajnokok legszebb kombinációi (magyar nyelvű)
  • Krizsány László - Vidéki Sándor: Aljechin - védelem (Angol és német nyelven)

Több szakirányú pulikáció a sakkvilág havi lapban. Hat éven keresztül vezette a MSSZ ifjúsági sakkportálját, ahol közel 300 cikk került ki a kezei közül.

Szakvezetés:
  • MTK csapatvezető és szakosztályvezető 2004-2011.
  • Bagira Oktatási és Sport Közhasznú Egyesület 2005-óta. Alapító tag, elnök.
  • Reac Sportclub szakedző: 2010-óta.
  • Kőbánya SC csapatvezető és szakosztályvezető 2011-óta.
További (jelenlegi) edzői munka:

12 éve dolgozik személyi edzőként. Tanítványai a országos bajnokságokon 34 országos bajnoki címet szereztek, többen kvalifikálták magukat a Nemzetközi versenyekre, ahol több Európa bajnoki címet is szereztek.

A REAC Sportiskolában heti rendszerességgel felnőtt képzést tart. A csapat a Budapest első osztályban szerepel. A Kőbánya SC edzőjeként heti rendszerességgel gyermek és ifjúsági oktatást tart. A csapat a NB I/B osztályban szerepel. A Bagira Oktatási és Sport Közhasznú Egyesület elnökeként Budapest 54 iskolájában és 17 óvodájában szervez sakk-szakköri foglalkozásokat. Az egyesület szervezésében évente mintegy 1 000 gyermek sajátítja el a sakk szabályait. Munkáját 14 oktató segíti.

Sporttábor:

A Bagira Oktatási és Sport Közhasznú Egyesület három évvel ezelőtt létrehozta a Mátraterenyei sporttáborát, ahol nyáron szakmai továbbképzések, táborok zajlanak, az őszi és tavaszi időpontokban pedig edzőtáborok. A tábor speciálisan sakk centrikus kialakítást kapott. A táborok szakmai felügyeletét a megalapítás óta végzi.

Print